Een verslag van Hyacintha: Toen ik binnenkwam zat de papegaai (Mika) een beetje zielig in zijn kooi, zijn ogen waren halfdicht en hij zat te bibberen op zijn stokje. Ik gaf hem wat vruchtjes, maar die wilde hij niet (‘die lust hij niet’, zei zijn baasje). Van elke onverwachtse beweging schrok hij. Toen liet ik hem een Draken bewustzijn buisje voelen: dopje eraf, hij kwam er naartoe en pakte een beetje met zijn snavel. Ik deed het dopje er weer op en het toen viel het buisje uit mijn hand in zijn waterbak. In de tussentijd ben ik gaan werken en heb de voelgel in zijn bak gelaten. Hij leefde helemaal op en begon heel hard tegen zijn speeltjes en belletjes te duwen en te pikken, alsof hij weer blij en energiek was. Hij werd op een bepaald moment weer rustig, en het viel me op dat hij iedere keer bij zijn waterbak zat. Daar zat hij een beetje te mummelen. Zijn houding was echt veranderd, veel stoerder en hij keek anders uit zijn ogen (grote ogen). Bovendien ging hij de vruchtjes eten, hij leek ervan te genieten (dat terwijl zijn baas zei dat hij de vruchtjes niet lust)!

Ga naar de voelgel Draken bewustzijn